12. February 2019

Fyllingsdalsangene som ble glemt

– Da jeg leste i Sydvesten at det ikke fantes sanger om Fyllingsdalen, måtte jeg nesten protestere, sier Kjell Sælensminde. Det finnes nemlig to.

Publisert: 26.02.2015 08:49, Oppdatert: 26.02.2015 08:59
Kjell Sælensminde leste i Sydvesten at det ikke var skrevet en sang til bydelen Fyllingsdalen før. Det reagerte han veldig på, for det stemmer jo ikke. Det har blitt skrevet to sanger til dalen. Den første ble skrevet da stedet hvor Oasen er nå, fremdeles hadde bondegårder og gartneri. En helt annen tid, er vel riktig å si.

Bondesamfunn

Den første sangen som ble skrevet til Fyllingsdalen var en nyttårshilsen til alle dalens beboere, og ble skrevet av Marit Midthun. Men da industrien tok over, passet det ikke lenger å synge om «Velstelte gårder i rad på rad». Bondesamfunnet ble erstattet med butikker og bensinstasjon.
– Det var 30, 40 landbruk før 1950-tallet. Det bodde 1500 mennesker her, og alle kjente alle. Når det skjedde noe var det i ungdomshuset her nede. Vi hadde ungdomslag, gubbelag, husmorlag og en del andre lag. Alle hadde sine arrangement og fester, og da ble denne sangen brukt, forteller Kjell Sælensminde.
Han har funnet frem begge sangene fra arkivet sitt.
Den første sangen som ble skrevet heter så enkelt som «Sang om Fyllingsdalen», og melodien er «Daisy Bell». Det var den gamle fyllingsdalsangen. «Snører du skreppa» står det, og betyr at man snører sekken, ifølge Sælensminde.
– Etter hvert ble Fyllingsdalen utbygget til det den er i dag. Før 1955 bodde det litt over 1500 her, og nå nærmer vi oss 30 000. Det er en helt annen dal i dag. Vi kan ikke synge om velstelte gårder og gartnerier som ikke finnes, smiler Sælensminde.

Ny sang

Det var først i 2001 at Fyllingsdalen Historielag tok initiativ og utlyste en konkurranse om å skrive sangen til nye Fyllingsdalen. Og da var det spesielt en som skilte seg ut.
– Den er skrevet av Rolf Tofte, og det sier kanskje ikke deg så mye, men han var en av de mest kjente journalistene i Bergen Tidene. Han skrev dikt der på lørdagene, forteller Sælensminde.
«Vi vet om en dal» heter den. Tofte skrev både tekst og melodi. Sangen har ikke blitt brukt så mye som Sælensminde skulle ønske, men i forbindelse med Kulturdagene i Fyllingsdalen og Laksevåg, har Fyllingsdalskoret tatt på seg oppdraget å synge den.
– Det blir spennende. De er allerede godt i gang med øvingen, så det gleder jeg meg til å høre, sier den engasjerte fyllingsdølen.